Aarden: met beide voeten op de grond
15 juli 2020 

Aarden: met beide voeten op de grond

Wat betekent niet goed geaard zijn?

Aarden (ook wel gronden genoemd) vind ik een interessant onderwerp. Met behulp van aarding komt er geen ongewenste elektrische spanning op machines of apparaten te staan. Voor mensen is dat ook van belang.

Veel hoofd-mensen vinden al gauw iets zweverig. Zij willen graag met beide voeten op de grond staan. “Op de grond of in de grond?” denk ik dan met een innerlijke glimlach. Hiermee bedoel ik dat je met beiden voeten in verbinding met de aarde bent. Zo kan energie zich neutraliseren. Met andere woorden: je kunt ontladen en opladen.

Wat is aarden ofwel gronden?

“Kort gezegd betekent aarden/gronden dat het lichaam in direct en ononderbroken contact is met de aarde. Dat wil zeggen dat de huid van jouw lichaam (bijvoorbeeld je blote voeten) via zand, water of gras in direct contact met de aarde komt.”

De aarde heeft negatieve lading en onze lichamen positieve. Door direct contact met de aarde wordt ons lichaam weer in een neutrale staat gebracht. Denk maar aan een batterij die een min- en een plus-pool nodig heeft om energie te kunnen geven. Als deze min en plus gescheiden worden, kan er geen elektriciteit (energie) stromen.

Met onze moderne leefstijl hebben we deze verbinding met de aarde van nature niet meer. We dragen vaak schoenen die dit herstel en doorstromen van negatieve en positieve lading blokkeert, waardoor we niet goed geaard zijn. Je kunt je voorstellen dat dit in de loop der tijd zou kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. De wetenschappelijke meningen zijn erover verdeeld. Mijns inziens is het heel logisch.

Niet goed geaard zijn oplossen met Do-In Yoga

 1. Stabiliteit (Aarde element)

  Niet goed geaard zijn maakt je zweverig. Gronding binnen Do-In Yoga is gerelateerd aan het element aarde. Dit element omvat de energie van stabiliteit. Heel simpel terug te vinden in balans-oefeningen. Stabiliteit is nodig om (innerlijke) rust te ervaren, om te kunnen gaan met tegenslagen, maar ook gewoon bij iedere beweging die we maken. Zonder stabiliteit vallen we om, letterlijk en figuurlijk.

 2. Centrum (Hara)

  Binnen Do-In Yoga leren we bewegen vanuit ons centrum. Als je beweegt vanuit je centrum, heb je geen last meer van niet goed geaard zijn. Dit centrum is onze Hara: het fysieke en energetische gebied van bekkenbodem, onderbuik en onderrug. In dit centrum vinden we draagkracht, stabiliteit. Het is de fundering van waaruit we bewegen. Door aandacht te schenken aan het bewegen vanuit en het versterken van de Hara, creëren we gronding/aarding.

 3. Maag & Milt meridianen

  De meridianen die horen bij het goed aarden zijn de maag- en milt-meridianen. Meridianen zijn energiebanen die door ons lichaam stromen en verbonden zijn met een specifiek orgaan en/of functie. Iedere meridiaan kent haar eigen kwaliteiten. De maag- en milt-meridianen lopen door de voorkant van ons lichaam en helpen ons bij het rechtop kunnen staan.

Ze verbinden ons met de aarde, waarbij de maagmeridiaan energie opneemt en naar de aarde toe beweegt, zodat er gronding plaats kan vinden door het ontladen van overtollige spanning.

De miltmeridiaan haalt energie uit de aarde op, zodat we eten kunnen verteren en energie kunnen neutraliseren. De maag- en milt-meridianen kun je qua functie een beetje vergelijken met de aarde-draad bij electriciteit.

Belangrijkste aardings-TIPS

 • Dagelijks een keer ergens met blote voeten in verbinding komen met de aarde: in je tuin op het gras of in de aarde tussen de plantjes, op het strand in het zand of de zee of in het bos of park bij jou in de buurt. En wat te denken van een speeltuin met zandbak?
 • Trek zo vaak je kunt je schoenen uit! Ook binnenshuis en verbind je dan in gedachten met moeder aarde.

Meer aarden?

 1. Vraag de gratis online Do-In Yoga les aan.
 2. Kijk in het docentenregister voor een Do-In Yoga les bij jou in de buurt.
 3. Geniet thuis van 52 online lessen en 12 meditaties met het TaoFlow Explorer jaar.
Over de schrijver
Wat anderen over mij zeggen: "ontwapenend, spontaan, inspirerend, verrassend, intuïtief, zorgvuldig, HSP, gekkie, gepassioneerd." Mijn motto: Delen = Helen. Sinds 2006 leid ik coaches, therapeuten en docenten op om met magie les te geven. Ik raak bij hen het verborgen potentieel aan. Ik weet precies wat ervoor nodig is om de zelfhelende krachten bij deelnemers en cliënten te activeren en ervoor te zorgen dat je roeping, waar je met hart en ziel handen en voeten aan geeft, niet alleen tijd en geld kost, maar ook heerlijk gaat stromen, zodat jij in het “glow in the flow” veld komt.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down