Beste microfoon voor je online yoga lessen en webinars
29 januari 2021 

Beste microfoon voor je online yoga lessen en webinars

Beste microfoon voor je online yoga lessen en webinars

Hoe weet je wat de beste microfoon is voor je online yoga lessen en webinars? Deze vraag krijgen wij, Peter en ik, steeds vaker. Ook zien we deze vraag regelmatig in de feed van de diverse social media, zoals facebook. De reacties zijn uitgebreid en iedereen denkt enthousiast mee! Meestal wordt er geroepen: ‘ik gebruik deze’ en ‘ik gebruik die’. Maar waarom heb je de microfoon gekocht die je gebruikt? Was die goedkoop? Zei iemand anders van joh, die moet je hebben? Wat is eigenlijk de onderbouwing en waar moet je rekening mee houden als je een microfoon gaat kopen?

Wat je moet weten voordat je een microfoon gaat kopen

Als yoga docent, coach, healer of therapeut ben je niet gespecialiseerd in audio-techniek.

Vaak heb je er geen idee van wat er allemaal bij komt kijken om het geluid van je online lessen en webinars of podcasts optimaal te krijgen.

Dus hoe weet je wat de beste microfoon voor je online yoga lessen en webinars is? En hoe moet je dan weten waarop te letten?

Meestal is het al te laat als je erachter komt. Dan heb je een prachtig exemplaar gekocht, omdat die er zo mooi uitzag, of een voor jou bekend merk heeft, of omdat een kennis riep ‘die moet je hebben’. Zonder verder vragen te stellen.

welke microfoon online yogales geven

Naast een aantal praktisch en technische aspecten speelt persoonlijke voorkeur natuurlijk ook een rol. Maar dat komt pas aan het einde. Eerst heb je een selectie nodig van microfoons die minimaal en maximaal voldoen aan jouw situatie. Afhankelijk van je budget en persoonlijke voorkeur maak je dan jouw keuze.

Check dus eerst de volgende zaken voordat het te laat is:

Voor welk soort activiteit ga je de microfoon gebruiken?

Ga je zelf bewegen tijdens het spreken, zit je stil, maak je gebruik van muziek? En hoe is je eigen stem-gebruik?

  • Doe je bijvoorbeeld tijdens de online sessie een vest aan of uit? Als je bijvoorbeeld yoga les gaat geven, dan is het van belang dat je bewegingsvrijheid hebt en niet in de knoop raakt met kabeltjes. Of er geïrriteerd van raakt.
  • Hoe is je eigen stem-gebruik? Ben je iemand die grote sprongen maakt in het volume, dus dan weer zachtjes en dan weer harder spreken? Je ademhaling in combinatie met onder andere b-, f-, p- en v- klanken kunnen oversturing geven; aangezien je wel jezelf wilt kunnen blijven, is het belangrijk dat de microfoon jouw eigenaardigheden grotendeels op kan vangen.

In welke ruimte ga je de les geven?

Hoe is het geluid in deze ruimte? Galmt het? Is er veel verkeer dat geluid in de ruimte laat komen? Zijn er huisdieren die miauwen of blaffen of anders? Kraakt je stoel?

  • Een holle ruimte die galmt vraagt bijvoorbeeld om geluid absorberende materialen, zodat de galm vermindert. Dat los je niet zomaar op met een microfoon.
  • Heb je te maken met veel omgevingsgeluiden, dan is een ingebouwde ruis-onderdrukker in je microfoon aan te bevelen.
  • Of ga je buiten les geven? Dan heb je te maken met wind in de microfoon. Hier zijn speciale vachtjes voor, die de wind eruit filteren.

Welke media ga je gebruiken?

Je smartphone, tablet, laptop of computer of losse camera? Jouw apparaat heeft ook eigen technische specificaties.

  • Het is belangrijk om te controleren of de microfoon die je uit wilt kiezen aangesloten kan worden op het apparaat dat je ervoor wilt gebruiken.

Welk kanaal ga je gebruiken?

Youtube, Facebook, Instagram, Vimeo, ZOOM, Teams, Webinar-software, Podcast, iets anders? Een combinatie?

Ieder kanaal heeft eigen voorwaarden aan het formaat, de grootte, de lengte en kwaliteit van wat je deelt. Soms wordt een goede kwaliteit automatisch gecomprimeerd. Daardoor kan het gebeuren, dat jij een perfecte audio en video hebt, die dan toch minder klinkt na je upload. Dit zie je vooral bij de gratis versies van “borrowed media” in Live uitzendingen.

Ga je rechtstreeks Live of neem je het eerst op en publiceer je het later?

Geluid verzend je via een live sessie of doordat je een opname upload. Aan de ander kant van de lijn zit jouw klant, die het beluistert. Op het eigen kanaal. En hoe is de kwaliteit van de ontvanger? Over het algemeen is een beperkt afspeel apparaat ten opzichte van de kwaliteit geluidsopname geen probleem. Maar als het gaat om een lage kwaliteit geluidsopname dat afgespeeld wordt een hoge kwaliteit apparatuur wel duidelijk hoorbaar.

De eindconclusie

sabinetek

Mijn lief, Peter Süoss heeft alles waar je tegenaan kunt lopen in overweging genomen en is op onderzoek uit gegaan. Hij is professional op audio gebied, produceert en mixt muziek voor bands, meditaties en andere producten en diensten. Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring als coach en Do-In Yoga docent.

Hij weet dus als geen ander hoe de audio markt in elkaar steekt en waar je kwaliteit kunt vinden. In deze video doen we zijn keuze uit de doeken en waarom:

De winnaar is de Sabinetek microfoon. In deze video hebben we ‘m net ontvangen, het complete pakket, dus de dubbele versie. Deze dubbele versie is vooral aan te bevelen als je online Live gaat en je hebt een extra receiver nodig. Inmiddels hebben we de microfoon uitgebreid in gebruik genomen en blijkt boven verwachting!

En… het geluid dat je hoort in deze video is dus de opname met de Sabinetek! We zijn benieuwd naar jouw reacties, vragen en ervaringen, dus laat gerust iets van je horen.

Oja, bestel je eigen Sabinetek hier:

Wil je tips over het online lesgeven? Lees dan dit Blog.

Heb je technisch advies nodig? Neem dan hier contact op met Peter.

Over de schrijver
Wat anderen over mij zeggen: "ontwapenend, spontaan, inspirerend, verrassend, intuïtief, zorgvuldig, HSP, gekkie, gepassioneerd." Mijn motto: Delen = Helen. Sinds 2006 leid ik coaches, therapeuten en docenten op om met magie les te geven. Ik raak bij hen het verborgen potentieel aan. Ik weet precies wat ervoor nodig is om de zelfhelende krachten bij deelnemers en cliënten te activeren en ervoor te zorgen dat je roeping, waar je met hart en ziel handen en voeten aan geeft, niet alleen tijd en geld kost, maar ook heerlijk gaat stromen, zodat jij in het “glow in the flow” veld komt.
mignon
Door

mignon

op 15 March 2021

Wat fijn dat jullie dit hebben uitgezocht! dank je wel. Ik vraag me af waarom ik er 2 nodig heb wanneer ik live les wil geven. Is het te gebruiken met laptop apple? En kan ik dat ook met 1 doen? Ik geef meestal live les via teams en youtube. Ik vind 2 best wel prijzig, dus als ik kan beginnen met 1 zou dat mooi zijn. wat is jullie ervaring ermee? Mijn afstand tot de laptop is nooit meer dan 3 meter. Ik hoor het graag.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down