Heupen losmaken
27 december 2020 

Heupen losmaken

Heupen losmaken

Heupen losmaken, hoe doe je dat als je hier vastzit?

Spanning in het bekken en heupgebied is een veelgehoorde klacht. Niet zo vreemd, als je weet dat op deze plek in je lichaam intense emoties vastgehouden kunnen worden. Dit gaat overigens geheel onbewust en vanzelf. Omdat in dit gebied heel veel gebeurt: het is de plek van je basiskracht (Hara in het Japans). Het Hara gebied omvat zowel de bekkenbodem, als het bekken, de heupen, de onderbuik en de onderrug.

Deze complete ‘schaal’ wordt in de Oosterse wijsheid de ‘zetel van onze ziel’ genoemd.

Spanning in het bekken en heupgebied: dit is de wijsheid erachter.

Niet voor niets heb je het op enig moment op je heupen.

De ziel wil een bepaald pad wandelen…

De heupen en het bekken zijn diep verbonden met je authentieke zijn binnen deze leer van de Oosterse geneeswijzen. De ziel wil een bepaald pad wandelen, dat bedoeld is voor jou. In het bekken- en heup gebied (de Hara dus) vind je de

draagkracht en de zogeheten ‘perfecte balans’.

Denk maar aan een schaal met een ronde bodem waar water in zit, dat je er niet overheen wilt verspillen. Vanuit deze “schaal” ontdek je de stuwkracht om vooruit te bewegen. En dat mag in een dynamische harmonie! Dat wil zeggen dat je balans ervaart tijdens het bewegen. Je heupen losmaken gaat dus veel dieper dan je in eerste instantie dacht.

Betrokken meridianen

De meridianen die betrokken zijn bij het losmaken van je heupen zijn:

 • de maag, milt, lever en nier meridianen, die door de liezen stromen
 • de galblaasmeridianen door de zijkanten van het lichaam en
 • de blaasmeridiaan door de achterzijde.

Als je deze meridianen weer beter laat doorstromen door ze dagelijks op de juiste manier te openen, verdwijnen spanningen uit het bekken en de heupen.

Huh, wat zijn meridianen?

Meridianen zijn de banen waar de levensenergie (Qi) doorheen stroomt. Denk maar aan bloedvaten waar het bloed doorheen stroomt. Of aan rivieren waar het water doorheen stroomt. Meridianen zijn met ons gewone ‘blote oog’ niet zichtbaar, omdat ze niet fysiek, maar energetisch zijn. Zo kun je heupen losmaken met energie oefeningen die de meridianen laten doorstromen.

Orgaanmeridianen & heupen losmaken

De orgaan-meridianen zijn vernoemd naar het orgaan waarmee ze in verbinding staan. De orgaan-meridianen werken vooral helend op ons emotionele welzijn. Heupen losmaken kan zodoende gepaard gaan met bewustwording van piekergedachten, overbezorgdheid, angstgevoelens, frustratie en zenuwachtigheid.

Wondermeridianen & heupen losmaken

De wondermeridianen vormen een eerste vangnet bij onevenwichtigheden. Gezonde wondermeridianen betekent dat je veerkrachtig bent in veranderingen als bijvoorbeeld een andere baan, een nieuwe woning, een overlijden, scheiding, huwelijk, geboorte, een vakantie, etc. Er is één wondermeridiaan die ‘dwars’ ligt: het riemkanaal. Een baan om je gehele taille heen. Deze helpt bij de verbindingen tussen bovenlichaam en onderlichaam, tussen links en rechts. Perfect dus om meer balans in je heupen en bekken gebied te krijgen.

3 tips heupen losmaken met Do-In Yoga

Bij spanning in het bekken en heupgebied geef je jezelf op zachte wijze Do-In Yoga om de bevroren delen in je lichaam te ontdooien, zodat de energie weer door kan stromen. Neem je tijd en doe liever 1 oefening met alle aandacht en zonder forceren dan alles snel tussendoor.

1 Behandel het Do-In Yoga riemkanaal, één van de acht wondermeridianen!

Zie tekening hieronder. Het bijzondere aan deze wondermeridiaan is, dat het de enige meridiaan is, die ‘dwarsligt’: als een riem om je taille. Alle andere meridianen stromen tussen hoofd en voeten, van boven naar beneden en beneden naar boven.

Alle meridianen die voor spanning in het bekken zorgen, kruisen dit riemkanaal. Daarom is het aan te bevelen het riemkanaal te behandelen. Let op: beter 1* met aandacht, dan 10* ‘ff snel’.

 • Kom zitten in spreidzit. Als dat echt niet lukt, kleermaker-zit.
 • Handen stevig in de taille. Vingers wijzen naar de buikzijde, duimen naar de rugzijde.
 • Blaas de adem uit via de mond en buig langzaam opzij en geef tegendruk met de hand.
 • De andere hand drukt naar binnen en omhoog tegen de onderste ribben.
 • Herhaal 3 tot 10 keer en daarna de andere zijde.

 

Verbind links, rechts, boven en onder!

 

2. Beoefen de Masunaga hartbeschermer en drievoudige verwarmer meridianen (1) en combineer deze met de halve duif (2) en de buikrol (3).

Deze drie oefeningen laten de levensenergie in de liezen weer doorstromen. Hierdoor verdwijnt spanning uit het heup- en bekken gebied. In de liezen vinden we vaak emotionele blokkades. Zie de foto:

Drie oefeningen om spanning in het bekken te ontladen.

Van links naar rechts:

Linkerplaatje (1) Oefening HartBeschermer & 3-voudige verwarmer:

Masunaga hartbeschermer en drievoudige verwarmer meridiaan oefening. Vanuit kleermakerszit de armen omhoog cirkelen en kruisen, vooroverbuigen en de handen gekruist op de knieën plaatsen, ontspan voorover en adem 3 tot 10 keer rustig door. Kom dan weer langzaam uit de oefening. Neem je tijd. Deze meridiaan oefening ondersteunt de spijsvertering en de levensvreugde.

Middelste plaatje (2) Halve duif:

Yoga halve duif, goed voor de doorstroming van de meridianen van alle betrokken meridianen, die ik eerder genoemd heb, en vooral ook de behandeling en opening van de drukpunten in de lies-streek.

Rechterplaatje (3) Buikrol:

De buikrol. Deze behandelt en masseert de onderbuik, en opent de liezen, zodat spanning uit het bekken- en heupgebied kan verdwijnen. Liggend op de buik de voeten vastpakken, de voeten drukken zachtjes in de handen zodat een strekking ontstaat. Het rollen ontstaat door een diepe inademing naar de buik en een langzame uitademing. Tijdens de ademhaling zet de buik uit en krimpt weer, waardoor het lichaam vanzelf gaat ‘schommelen’.

3. De meest essentiële oefening voor deze klacht is: de Do-In Yoga sprinkhaan zelfbehandeling

Zie tekening hieronder. Zo voer je ‘m uit:

 • buikligging,
 • vuisten in de liezen,
 • benen uitstrekken en voeten van de grond,
 • adem zo diep mogelijk in de Hara 3 tot 10 keer

Neem daarna de tijd om uit te rusten in de buikligging met hoofd op 1 oor. Nadat je uitgerust bent, herhaal je de oefening en kom je op je andere oor liggen. Door de strekking ontstaat een drukpuntmassage op de plek waar de vuisten liggen, waardoor spanning uit het bekken- en heupgebied verdwijnt. De strekking zelf laat ook de energie in de betrokken meridianen doorstromen.

heelijk het bekken ontspannen

Belangrijk: voortplantings- en spijsverterings-organen

Heupen losmaken is nodig bij spanningen in het bekken- en heup-gebied. Deze spanningen hebben direct invloed op onze voortplantingsorganen en spijsvertering.

Voldoende beweging maakt dat de energie in dit gebied door kan blijven stromen en boven- en onderlichaam met elkaar verbindt.

Stel jezelf de volgende drie vragen:
 1. Heb je voldoende beweging dagelijks of zit je veel achter een bureau?
 2. Knellende kleding?
 3. En de ademhaling? Kun je makkelijk je borstkas en buik vullen bij de inademing en weer ontspannen bij de uitademing?

Bij de voortplantingsorganen speelt sexualiteit een belangrijke rol. Ook ten aanzien van spanning in het bekken- en heup-gebied kunnen (onbewuste) overtuigingen ons belemmeren. We hebben vaak nog onbewuste overtuigingen bestaande uit beperkende gedachten, omdat dat ons zo is aangeleerd.

Bonus

De complete serie voor de betrokken meridianen:

 1. maag en milt (aarde element),
 2. blaas en nier (water element) en
 3. lever en galblaas (hout element).

Oosterse geneeskunst

De oosterse geneeskunst maakt gebruik van de vijf elementen leer. Deze elementen staan in verbinding met de vijf seizoenen (nazomer is ook een seizoen), de meridianen en nog veel meer. De vijf elementen zijn: aarde, metaal, water, hout en vuur. Het begrijpen van de onderlinge verhoudingen tussen de elementen, is behulpzaam bij het samenstellen van diverse Do-In Yoga series.

Bij deze serie worden de elementen van de meridianen als volgt betrokken: aarde kanaliseert water en water voedt hout. De volgorde is opgebouwd met een cyclus van aarde oefeningen naar water, dan hout. Daarna afronden met vuur en vervolgens metaal (hout voedt vuur en vuur smelt metaal). Zo is de serie compleet, een volgorde waarin de verschillende cycli van de vijf elementen (Shen en Ko) elkaar versterken en aanvullen.

Om deze complete serie te leren kan ik je aanbevelen een docent bij jou in de buurt te benaderen.

1 stabiliserende aarde oefening: ‘shifting the weight’ in kruiphouding
Eeenvoudige basis oefening voor het bekken

2 dynamische water oefening: heupwandelen
Lekker heupwandelen

3 masserende hout oefening: ‘achterom kijken’

Oefening 'achterom kijken'

4 ontspanning in vuur

Masunaga hartbeschermer en drievoudige verwarmer meridiaan oefening (zie tip 2)

5 herstel in vuur

Zelfbehandeling Masunaga dunne darm meridiaan in bovenbeen (vraag je Do-In Yoga docent)

6 loslaten voor het metaal element

 • bruggetje (vraag je Do-In Yoga docent),
 • in rugligging met voetzolen tegen elkaar aan en knieën naar buiten ontspannen, dan langzaam de knieën langzaam omhoog naar elkaar toe brengen tijdens de uitademing, inademing is pauze, maak er een zachte, masserende beweging van op het ritme van je eigen adem
 • savasana (ontspannen in rugligging navoelen)

Om deze complete serie te leren kan ik je aanbevelen een docent bij jou in de buurt te benaderen. Voor een privé-sessie of deelname in een groepsles. Bel of mail deze docent en vraag naar de mogelijkheden.

 

Over de schrijver
Wat anderen over mij zeggen: "ontwapenend, spontaan, inspirerend, verrassend, intuïtief, zorgvuldig, HSP, gekkie, gepassioneerd." Mijn motto: Delen = Helen. Sinds 2006 leid ik coaches, therapeuten en docenten op om met magie les te geven. Ik raak bij hen het verborgen potentieel aan. Ik weet precies wat ervoor nodig is om de zelfhelende krachten bij deelnemers en cliënten te activeren en ervoor te zorgen dat je roeping, waar je met hart en ziel handen en voeten aan geeft, niet alleen tijd en geld kost, maar ook heerlijk gaat stromen, zodat jij in het “glow in the flow” veld komt.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down