arrow_drop_up arrow_drop_down
In 5 stappen Do-In Yoga lesgeven met de magie van authentieke verbinding
28 juni 2020 

In 5 stappen Do-In Yoga lesgeven met de magie van authentieke verbinding

Met deze 5 eenvoudige stappen ga jij Do-In Yoga lesgeven met de magie van authentieke verbinding

Je authentiek (kunnen) verbinden heeft een magische impact op je deelnemers! In dit Blog leer ik je Do-In Yoga lesgeven met de magie van authentieke verbinding. En dit begint met het aangaan van de authentieke verbintenis met jezelf. Maar hoe dan? En waar te beginnen?

Wat is een authentieke verbinding?

De authentieke verbintenis met jezelf ga je aan op het moment dat je je verbindt met al dat in je leeft en aanwezig is. Zonder oordeel of goedkeuring. Je gaat weer als een kind onbevangen en nieuwsgierig ontdekken wat en wie je bent. Dat doe je door je aandacht naar binnen te brengen, zodat je je lijf kunt ervaren. Zoals de betekenis van Do-In: de weg naar binnen. Daar neem je de tijd en de ruimte om te ervaren wie je bent, om gewoon volledig te mogen zijn. Vanuit die aanwezigheid dichtbij jezelf, kun je je verbinden met dat wat in je omgeving aanwezig is: de ruimte om je heen en de ander(en). Zo verbind je jouw binnenwereld met jouw buitenwereld. En dat is de betekenis van Yoga: het verbinden. Dit alles omvat de magische reis die je maakt tijdens het beoefenen van Do-In Yoga.

Een behoorlijke reis

De angst mijzelf te verliezen, zorgde ervoor dat het voor mij bijna onmogelijk was me met mezelf te verbinden. – Jeanet Luth

Voor mij was het een behoorlijke reis me authentiek met mezelf te verbinden. Ik werkte eraan. Voor mij was het werken. Echter gaat verbinden niet over doen maar over zijn. Lukte iets – naar mijn idee – niet meteen dan kwam Jantje ongeduld zich er mee bemoeien en viel ik in mijn verwijt dat ik het niet kan of niet goed doe. Mijn hoofd heeft altijd wel een zegje over hoe ik iets anders of beter kan doen.

Een voorbeeld is dat ik van mezelf altijd bij mijzelf en in het hier en nu moest blijven. Puur uit angst mezelf te verliezen of niet in verbinding met een ander te zijn. Dit werd op de behandeltafel bij de osteopaat zelfs zo krampachtig dat ik bleef affirmeren: ‘Blijf hier, blijf hier’.

Gouden sleutel naar authentieke verbinding

Na de behandeling zei de osteopaat: ‘Je was lekker aan het fladderen hė.’. Ik was stomverbaasd. Ik had zo mijn best gedaan aanwezig te blijven in mijn lijf en was ik toch gaan ‘vliegen’. De osteopaat merkte daarna op: ‘Fijn toch? Zo nu en dan fladderen.’. Wow dat was voor mij de gouden sleutel. Ik mag mijzelf toestaan dat ik wel eens niet aanwezig hoef te zijn. En het paradoxale is dat ik – door mezelf de toestemming van fladderen te geven – er juist meer ruimte is voor mijn aanwezigheid. Mezelf toestemming geven dat ik mens mag zijn met alles wat er is, gebeurt en zich aandient. Dan ben ik aanwezig met alles wat er wezenlijk al is en heb ik een authentieke verbinding met mezelf. Dan ontstaat er ruimte om de magie van ware verbinding te ervaren.

Herken je dit bij jezelf?

Verlang jij naar die authentieke verbinding en ben je hiervoor, net als ik dat deed, steeds zo hard voor aan het werk? Dan loop je waarschijnlijk ook hier tegenaan:

  • angst om jezelf te verliezen
  • controle willen houden over de situatie
  • hard werken
  • ongeduldig
  • altijd zien hoe je iets beter kunt doen
  • steeds je best doen

Inmiddels heb ik de gouden sleutel gevonden en graag deel ik m’n inzichten met jou. Want er zit een magie in authentieke verbinding.

In deze  5 stappen kun jij Do-In Yoga lesgeven met de magie van authentieke verbinding

Door de volgende 5 eenvoudige en praktische stappen toe te passen in jouw Do-In Yogales, waarborg jij de magie van authentieke verbinding.

Stap 1 – Zet jouw intentie

Een intentie kan ook – zoals in mijn voorbeeld – een toestemming zijn om te mogen fladderen tijdens de les. In mijn les is de intentie vaak een kwaliteit van een element, zoals: ruimte (hout), vertrouwen (aarde), vitaliteit (metaal), innerlijke kracht (water), innerlijke vrede (vuur), etc. Eenmaal de intentie neergezet, kun je deze (los)laten en erop vertrouwen dat de intentie er is. Het kan ook fijn zijn je zo nu en dan tijdens de les te verbinden met je intentie. Wat je aandacht geeft, breidt zich immers uit en je bent waar je gedachten zijn. Als jij aan-wezig bent en ontspannen bent met wat zich aandient, nodig je je deelnemers uit dit ook te doen en te zijn.

Stap 2 – Neem bewust jouw plek in op jouw Dojo

Jouw Dojo is jouw ontwikkelplek. Jouw plek en ruimte om te leren, te delen, te exploreren en te spelen. Jouw Dojo is jouw plek waar je je verbindt met je zelf, je gedachten, je hart, je hara. Je ont-moet je gedachten, je waarnemingen, je emoties, je innerlijke wijsheid en je lijf. Kortom: de plek om jezelf te ont-wikkelen! Jouw Dojo is jouw plek in de wereld in het klein. Hoe bewuster je je plek op je Dojo inneemt, hoe bewuster je jouw plek ook in de wereld buiten je Dojo inneemt.

Stap 3 – Lijn jezelf uit in jouw centrumlijn

Met jouw intentie, op jouw Dojo verbind je je vervolgens met je Haralijn. In de basishouding verbind je je met je hoofd, hart en Hara. Vanuit je Hara verbind je je via je perineum met de aarde en vanuit jouw hoofd verbind je je via je kruin met de hemel. Zo verbind je je met het magnetische veld van de aarde en het elektrische veld van de kosmos. Weet en vertrouw erop dat als jij de ruimte en tijd neemt te zijn in jouw 3 tantiens, je deelnemers die ruimte ook voelen om hun tijd te nemen zich uit te lijnen met hun Haralijn. Een mooie en zeer effectieve manier om in het hier en nu verbonden te zijn met jezelf.

Stap 4 – Verbind je vanuit jouw hele wezen met je les en deelnemers

Met een heldere intentie, uitgelijnd in je Haralijn, aanwezig op je Dojo verbind je je met je les en de deelnemers. Jouw les en jouw deelnemers zijn een reflectie van wat er in jou aanwezig is. Als jij veel in je hoofd zit, zul je merken dat jouw deelnemers ook veel in hun hoofd zitten. En het mooie is dat jouw deelnemers jou ook laten zien of voelen waar jij bent. Als je merkt dat jouw deelnemers moeilijk hun aandacht bij de les kunnen houden, merk dan op of jijzelf wel met volle aandacht jouw les aan het geven bent. Zo binnen zo buiten. De magie van spiegelen.

Stap 5 – Gebruik je Adem als gids

Je ademhaling is een continue stroom van geven en ontvangen. Je ademt in en je lichaam vitaliseert. Je ademt uit en je lichaam ontspant. Met de inademing ontvang je ruimte in je lichaam. Met de uitademing geef je ruimte in en aan de beweging van je lichaam. Laat je adem de beweging van je lichaam gidsen. Zo ontdek je flow, ruimte en magie in jouw lijf, jouw beweging en jouw les. Respecteer daarnaast de gezonde grenzen die jouw adem aangeven.

Met deze 5 praktische stappen wens ik jou een magische Do-In Yogales toe in authentieke verbinding.

Ben je nieuwsgierig naar het geven van Do-In Yogalessen?

Dan bieden wij je de Do-In Yoga Practitioner opleiding. Deze is bedoeld als doorontwikkeling voor coaches, therapeuten en docenten. Je kunt kiezen uit de online vanuit thuis met Claudia Heijdel en de offline opleiding in Hoofddorp met mij (Jeanet Luth) en Dina Leergaard. De opleidingen starten meerdere keren per jaar. Klik op de link om te zien wanneer de eerstvolgende mogelijkheid is.

Of vraag de gratis studiegids aan.

Over de schrijver
"Je bent je denken niet." zo zegt Jeanet Luth. "Je bewust worden dat je denken bepaalde emoties oproepen, is een geweldige vondst. Wanneer je je goed en gezond wilt voelen, dien je dus goed en gezond te denken. En iedereen kan ten alle tijden kiezen wat men denkt. Wat een kracht!" De lessen en coaching van Jeanet kenmerken zich door het plezier, de onbevangenheid en ontspannen zijn in het nu. Ze is Mondo® en internationaal gecertificeerd Do-In Yoga Teacher, ervaringsdeskundige, gecertificeerd Louise Hay trainer, life coach en spreker en blogger op het gebied van bewustwording, eigenwaarde, communicatie, relatie, ontspanning en zelfrealisatie. Daarnaast is zij co-schrijfster van het boek Samen Zen. Jeanet woont met haar man en twee dochters in Nieuw Vennep waar ze sinds 2 jaar ook haar eigen Yoga, Training en Coaching Studio heeft waar ze kleine groepen begeleidt. Jeanet gaat officieel in september 2020 van start als Do-In Yoga Practitioner opleider bij de Do-In School. Ze zegt: "Het allerleukste om de Do-In Yoga Practitioner opleiding te gaan geven, is dat deze vorm van yoga de mensheid en daarmee de wereld zo’n goed doet. Do-In Yoga is een krachtige en weldadige reis voor body, mind, spirit & soul! Mijn moment van een krachtige bliss ervaring was 3 jaar geleden in de Sahara. Met mijn blote buik en borsten lag ik in het hete woestijnzand en ervaarde dat de wereld rondtolde. In een soort van krokodilhouding lag ik om de aarde heen en ervaarde de zwaartekracht. Als een magneet zat ik vast om de aarde en kon niet vallen. Ik was sterk verbonden met mijn Hara-lijn. Het inzicht dat ik kreeg, was dat ik, verbonden met de aarde, gegrond, mijn licht het universum in mag stralen zonder angst het contact met mijn lijf/mezelf te verliezen. Dit thuiskomen en landen in de gut power, gun ik iedereen."
Reactie plaatsen