Zo simpel is online yoga geven
12 april 2020 

Zo simpel is online yoga geven

Online yoga geven? Je hebt je eigen praktijk of studio gesloten vanwege de corona crisis.  Je wilt nu je klanten graag een online les geven, zodat ze thuis kunnen genieten van jouw mooie energie. Wat klinkt dat heerlijk als dat zo zou kunnen he?

Een muur van vragen

Vol goede moed ga je dan ook van start met het idee van online yoga geven. Maar opeens loop je tegen een muur van vragen aan. Ook slaat de onzekerheid toe, dit is nieuw terrein en hoe weet je of je het goed doet? Het probleem is dat je niet weet hoe je dit technisch en praktisch moet aanpakken. Hierdoor raak je gefrustreerd en dat blokkeert natuurlijk je creativiteit. Daar komt nog bij dat je nu niet ala minute de tijd en het budget hebt om in één klap een complete online omgeving neer te zetten.

Waar te beginnen?

Tegelijk zie je dat er heel veel mogelijk is ten aanzien van het online yoga geven, maar hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer en je vraagt je af waar doe ik goed aan? Wellicht laat je hierdoor kansen liggen. Je geeft het op omdat je niet weet waar je moet beginnen. Graag reik ik je een aantal praktische en laagdrempelige opties aan, waarmee je direct aan de slag kunt. Dit omvat zowel technische en creatieve support, persoonlijk en op basis van jouw vragen!

Je yoga lessen online in 3 stappen

Stap 1

E-mail je klanten niet alleen over het sluiten van je yogastudio, maar ook over hoe ze hun lessen bij jou kunnen vervolgen: n.l. online! In de eerste e-mail hierover hoef je nog niet precies te weten hoe en wat. Vertel je klanten dat ze binnenkort meer informatie ontvangen over hoe ze kunnen blijven genieten van jouw lessen.

Stap 2

Denk aan korte termijn op drie punten: wat kan en wil jij NU doen voor je bestaande klanten?
Ontmoetingsplek
Bijvoorbeeld één facebook groep oprichten voor al je leden/deelnemers/fans. Dat wordt jouw online ontmoetingsplek, waar je in direct contact kunt blijven met je klanten. Je kunt er je favoriete quotes delen, kleine tips geven, uitdagende vragen stellen, misschien zelfs wel een challenge aanbieden. Deze groep is gratis en een manier om 'in the picture' te blijven. Je kunt hier natuurlijk ook een ander social medium gebruiken. Als het maar mogelijk is om een besloten groep te maken waar je elkaar kunt helpen en inspireren.
Lopende strippenkaarten of abonnementen
Misschien lopen er nog strippenkaarten of abonnementen. Maak ook één groep voor je betalende klanten met openstaande lessen. Upload hier de lessen waar ze nog recht op hebben. Maak je niet te druk over je onervarenheid met het online lesgeven: het zijn jouw klanten, ze kennen jou, ze begrijpen je, ze vinden het fijn om je te zien en snappen dat je je op nieuw terrein begeeft. Je kunt dit natuurlijk ook via Youtube doen middels een verborgen playlist. Wees gul en denk in mogelijkheden.
Nieuw online aanbod
Denk na over een nieuw online aanbod voor je huidige leden bestand. Maak er een 'no brainer' actie van: zo interessant dat je er niet over na hoeft te denken, dit koop je! Hiervoor maak je een derde groep aan op Facebook, waar je huidige én nieuwe klanten toegang toe krijgen na betaling. Of gebruik een ander medium waarlangs je jouw lesaanbod geeft.
 • Let op: pak een heldere startdatum! Voorbeeld wat ik gedaan heb vorig jaar: 52 weken lang 1 live les in de week voor 97,- euro, gestart op het Chinees nieuwjaar.
 • Wat je ook doet, zorg dat het goed voelt voor jou. En... denk niet vanuit te korten, maar vanuit overvloed! Dit is de tijd waar we nu naartoe gaan, en jij kunt de stap alvast zetten.
 • Voordelen: door een 'no brainer' lanceerprijs zullen veel mensen deelnemen en je hebt geen beperkingen. Ik had bijvoorbeeld in het begin 100 en later 160 deelnemers. Plus jouw klanten kunnen straks ook weer gewoon naar je studio komen als die weer open gaat, de lessen blijven dan een aanvulling. Ze hoeven niet twee keer geld uit te geven. In je studio ben je beperkt in het aantal deelnemers, afhankelijk van hoe groot je ruimte is, dat heb je online niet.
 • Om het nog makkelijker te maken kun je een 'niet goed geld terug' regeling toevoegen: als ze binnen een maand laten weten dat ze niet door willen gaan, krijgen ze 100% van het bedrag terug.

Stap 3

Sta ook stil bij de lange termijn: nu is het moment om te investeren in je toekomstige manier van werken. Hoe wil je dat jouw eigen bedrijf er strakst uitziet? Ondernemen vanuit je hart betekent vertrouwen in de overvloed: weten dat er genoeg is voor iedereen, beseffen dat jij jouw waarde te leveren hebt en de ander de zijne of hare. Dat iedereen uniek is en er een publiek is voor iedereen. We hoeven niet (meer) te concurreren. We kunnen elkaar een podium geven zonder bang te zijn om zelf tekort te schieten. Wil je op de lange termijn een combinatie van online en offline werken? Wat voel je in je hart? Deze periode is perfect om verschillende opties uit te testen middels try-out programma's. Ook kun je nadenken over het inzetten van  professionele software om je business te laten groeien. Of juist hoe je de huidige tijdelijke oplossing straks weer laat terugvloeien naar je (offline) yogastudio.

Wees creatief en gul

Dit is een tijd waarin je de ruimte wordt gegeven om je verder te ontwikkelen. Je kunt try-outs starten, initiatieven waarbij je zelf ook nog niet precies weet wat het gaat worden en hoe het precies werkt. Maakt niet uit, want met jouw super 'no brainer' aanbieding is alles oké. Volg je hart en geef vanuit je hart, gooi al je verwachtingen overboord en laat je verrassen door intuïtief en vanuit het niet-weten jezelf te laten zien. Vraag het universum de mensen die bij jou passen naar je toe te sturen. Gewoon gaan met die banaan!

Online lesgeven, hoe doe je dat precies?

Wil je meer leren over het online lesgeven? In het Activeer je Hartstocht Online programma neem ik je stap voor stap mee;
Module 1 Intentie en Idee
 • doe het vanuit liefde
 • praktisch je idee handen en voeten geven
 • wie is jouw publiek?
 • begin met de wereld te laten zien wie jij bent, waar je staat en wat je te bieden hebt aan wie
Module 2 Opnemen en Optimaliseren
 • start met ervaring opdoen met de apparaten die je nu in huis hebt
 • door te werken met wat je hebt ontdek je wat je fijn vindt en niet, waar je voorkeuren liggen
 • zo zal je op een later moment de juiste investering kunnen doen, omdat je weet welke specificaties je belangrijk vindt
 • praktische tips ten aanzien van live gaan en vooraf opnemen, waar let je op met betrekking tot beeld en geluid
 • optimaliseer je film en post 'm
Module 3 Pak je Platform
 • ga eerst spelen met verschillende bestaande (en gratis) platformen, zo ontdek je wat je prettig vindt en wat niet
 • welke functionaliteiten vind je belangrijk en waar vind je die?
 • welk platform past het beste bij jou en hoe zet je dit praktisch in?
 • structureer je huidige aanbod naar een online aanbod en maak een mooi verdienmodel
Module 4 Publiceren en Promoten
 • je prachtige aanbod dat uit de eerste drie modules is gekomen onder de aandacht brengen
 • verbinden met je bestaande publiek
 • nieuwe klanten aantrekken vanuit je hartstocht
 • met blijdschap in de schijnwerpers van je eigen leven stappen

Verder automatiseren en professionaliseren

Dat kan door middel van een professionele ledensite. Zelf maak ik daarvoor gebruik van de Huddle. Heel gemakkelijk en gebruikersvriendelijk. Geen complexe wordpress site die je hoeft te bouwen, alles is al voor je geregeld, zodat jij je alleen met de inhoud bezig hoeft te houden. Het is de plek waar je al je digitale producten zoals e-books, videocursussen, audioprogramma’s en (pdf) bijlagen in je eigen ledensite zet en waardevolle programma's maakt. Je maakt een programma waar jij je klanten graag mee helpt en waar jij gepassioneerd over bent:
 • yoga en meditatie lessen om zelf mee te doen en te ervaren
 • tips en aandachtspunten ten aanzien van de manier waarop je beweegt en ademt
 • aanvullende uitleg waarom je bepaalde oefeningen doet, bijvoorbeeld achtergrond theorie over de asana's en kata's
Je kunt alle voordelen ontdekken op de website van de Huddle. Deze stap is super handig als je bijvoorbeeld minimaal 10 leden hebt die 8 euro per maand betalen, want dan heb je je investering er alweer uit. En het fijne van je online aanbod is dat het niet uitmaakt hoeveel mensen er meedoen. Meer leren over een online business met structureel wederkende inkomsten? Vraag dan het gratis E-book aan van de Huddle.

Eindtip

Het gratis boek De Online Marketing Tornado, blauwdruk voor een wervelende online business. Je betaalt alleen de druk- en verzendkosten.
“Een belachelijk compleet en no-nonsense stappenplan voor meer bezoekers, leads, klanten, fans en ambassadeurs via het internet”.
Dit boek vind ik echt een aanrader voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen in het online werken als yogadocent. Want ook als je vanuit een een meer spirituele boodschap hebt, is het van belang om stil te staan bij de manier waarop je jezelf presenteert en hoe je daarbij het beste aansluiting vindt bij je (potentiële) klanten, zodat je helemaal tot je recht komt. En onthoud dat het een doorgaand ontwikkelingsproces is, net als het beoefenen van yoga.
Over de schrijver
Wat anderen over mij zeggen: "ontwapenend, spontaan, inspirerend, verrassend, intuïtief, zorgvuldig, HSP, gekkie, gepassioneerd." Mijn motto: Delen = Helen. Sinds 2006 leid ik coaches, therapeuten en docenten op om met magie les te geven. Ik raak bij hen het verborgen potentieel aan. Ik weet precies wat ervoor nodig is om de zelfhelende krachten bij deelnemers en cliënten te activeren en ervoor te zorgen dat je roeping, waar je met hart en ziel handen en voeten aan geeft, niet alleen tijd en geld kost, maar ook heerlijk gaat stromen, zodat jij in het “glow in the flow” veld komt.
Ingrid
Door

Ingrid

op 14 April 2020

Hai Claudia Fijn dat je zoveel info deelt en net die vragen stelt die ook door mij heengaan. Wij zijn allen op pad in een magistrale verandering; moge het veel ver-lichting in de wereld brengen!

Claudia-Heijdel
Door

Claudia-Heijdel

op 18 April 2020

Dankjewel Ingrid! Fijn om te horen en helemaal raak. Heel veel succes en liefde op jouw pad toegewenst. Liefs en lefs, Claudia

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down