arrow_drop_up arrow_drop_down
9 juli 2020 

Ook in drukke tijden kun je flow ervaren

Drukke tijden waardoor je niet aan jezelf toekomt?

Tijdens de drukte van alledag ben je ineens verdwenen in alles wat je nog moet en ren je steeds harder om de taken van je lijstje af te krijgen. Rustig aan doen is geen optie, laat staan dat je geniet van wat je aan het doen bent. De zaken lopen alles behalve moeiteloos. Daarbij krijg je ook nog het gevoel, dat de dingen die je wel doet, niet goed genoeg zijn. Door de drukte raffel je de ‘things to do’ lijst af. Binnen deze neerwaartse spiraal krijg je een vervelend gevoel. Het is of je in cirkels aan het lopen bent: hoe hard je ook werkt, het lijkt of niets af komt.

Je herkent het vast wel;

 • terugkerend gevoel van onrust
 • vastlopen in ‘even dit doen en dan ben ik klaar’
 • het idee dat je nog harder moet werken om succesvol te zijn
 • continu handen te kort komen
 • de tijd te vliegt voorbij
 • lastig om prioriteiten te stellen

Het probleem is dat er FLOW ontbreekt in je dagelijkse bezigheden. Dit zorgt voor stress en stagnatie.

Maar flow ervaren in de drukke tijden, hoe dan?

Het begrip flow refereert naar een mentale toestand waarin je volledig in kan opgaan. Je herkent het aan de energie en betrokkenheid waarmee je iets doet. Los van tijd en helemaal in evenwicht. Met een duidelijke focus voor je doel kan je al snel de flow ervaren; het mee worden gevoerd met de stroom. Je bent opeens tijdbesef kwijt, je gaat op in je activiteit. Denk bijvoorbeeld aan het hardlopen. Voordat je het weet heb je de eerste vier kilometer erop zitten. Je bent in flow met je hardlopen. Een ander voorbeeld is het meedoen met een les Do-In Yoga. Toegewijd, met focus en aandacht beweeg je mee. En voordat je het weet is de les alweer afgelopen. Even was er geen tijd, alleen flow.

Flow ontstaat ook spontaan. Zo herinner je je vast van die dagen dat alles op rolletjes loopt.  Moeiteloos beweeg je van het een naar het ander, los van tijd en los van de hoeveelheid. Op zulke dagen verzet je bergen terwijl je voor je gevoel niet zoveel gedaan hebt. Een heerlijk gevoel, toch? Deze ervaring biedt ruimte voor plezier. En, het geeft je het gevoel dat je succesvol bent in hetgeen wat je doet.

Focus en toewijding als sleutel

Flow kun je ervaren, ook in drukke tijden. Juist wanneer je het gevoel hebt rennend stil te staan. De sleutel is focus en toewijding in datgene wat je op dat moment doet. In dat ene moment, de drukte doorbreken en een tijdloosheid ervaren. Hoe?

Hier zijn 3 tips om flow te ervaren in hetgeen je aan het doen bent:

 1. Stop met rennen als een kip zonder kop:
  Op het moment dat je bewust wordt van het feit dat je stilstaand aan het rennen bent; stop wat je doet en ga naar punt 2
 2. Focus opnieuw en adem uit:
  Blaas een keer uit, zucht en focus opnieuw op je taak en de manier waarop je hierbij beweegt, nog zonder iets te doen. Kijk, voel, neem het tot je.
 3. Toegewijd zijn:
  Pak je taak rustig weer op, beweeg alsof je alles in slow motion doet. Volg op je ademstroom. Commit  aan deze taak totdat die af is. Daarna volgt vanzelf de volgende. 

Flow is een van de negen grondbeginselen binnen de Do-In Yoga

Do-In Yoga leert je om op een natuurlijke wijze te bewegen. Door natuurlijk te bewegen krijgt energie de kans om te gaan stromen. Wat er gebeurt is dat je je op zo’ moment met jezelf verbindt, waardoor flow ontstaat in hetgeen wat je doet. Los van tijd. Drukte is irrelevant geworden. En het moeten valt weg.

De eenheidsbeleving door flow is vormt de basis binnen een  Do-In Yoga les. Dit is te herkennen aan een reeks houdingen die allemaal tezamen aaneengeschakeld een eenheid vormen. Zo wordt je je bewust van de manier waarop je een houding inkomt en weer uitgaat. Hierdoor ontstaan vloeiende overgangen van de ene naar de andere houding. En dit pas je niet alleen in de les toe, maar vooral ook buiten de les, tijdens je dagelijkse bezigheden. Do-In Yoga zet je niet alleen in beweging, maar heeft ook de kracht om oude patronen te doorbreken, waardoor er  ruimte is voor flow in drukke tijden.

Zelf Flow ervaren?

Vraag hier een gratis proefles video aan.

Ben je coach, (shiatsu)therapeut, (yoga)docent of andere healer? Bekijk de opleiding

of vraag de gratis studiegids aan.

Over de schrijver
Kaizen betekent: 'continuous improvement' oftewel 'met kleine stappen grote veranderingen'. Dit motto spreekt Dina en haar partner Johan enorm aan. Ze hebben daarom hun bedrijf Sportschool Kaizen genoemd! Dina Leergaard start officieel als Do-In Yoga Practitioner opleider in september 2020. "Kinderen en volwassenen vinden hun eigenwaarde weer terug." vertelt Dina. Ze vervolgt: "Mijn lessen zijn elke keer weer anders, gericht op het spelenderwijs bewegen en bewust bewegen. Er zit flow in de les. Echt heerlijk! Studenten worden uitgedaagd om te bewegen en te ontspannen. Ze geven aan zich energieker te voelen en dat ze in, maar ook buiten de lessen om, makkelijker herstellen. Dina en haar man Johan zijn gefascineerd door de krijgskunsten en de helende krachten hiervan." Dina Leergaard heeft een achtergrond als verpleegkundige, opleider en coach. Samen met Johan Zagers runt ze met veel enthousiasme de Sportschool Kaizen in Voorhout. Nu Dina ook de opleiding gaat geven vertelt ze: "Do-In Yoga heeft mij al een aantal jaren geïnspireerd en bewogen. Nu is Do-In Yoga, met alles wat deze bewegingsleer in zich heeft, een essentieel onderdeel van mij. Dit is zichtbaar in alles wat ik denk, wat ik voel en wat ik doe. De leer, zo mooi geïntegreerd in het leven zelf, is een waardevolle bron van inspiratie. Het geeft mij tools om de dingen te doen die ik doe, geeft mij telkens nieuwe inzichten, leert mij loslaten en geeft vertrouwen. De opleiding geven is delen. Delen is groeien, ervaren, verrijken. Zowel voor de ander als voor mijzelf. Deze verrijking geeft mij plezier en het zorgt ook voor flow, in mij en om mij heen. Het is alsof het lesgeven de kennis en de ervaringen in het denken, voelen en doen bekrachtigt. Verdiept."
Reactie plaatsen