arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juli 2020 

Schaamte? Bevrijd jezelf van jaloezie!

Schaamte? Bevrijd jezelf van jaloezie!

Laat ik je allereerst vertellen dat je je nergens voor hoeft te schamen als je jaloezie ervaart. Jaloezie maakt ook onderdeel uit van het grote spectrum aan menselijke emoties en reflecteert een innerlijke beleving. Geef ook deze emotie toestemming om door je aderen te stromen, want met ontkennen of onderdrukken schiet je niets op. Dat weet iedereen. Daar wordt je uiteindelijk depressief van zoals het woord het al zegt: de-pressie, oftewel: onder-drukken. Dus adem…. voel de jaloezie stromen en omarm ook deze (sterke) emotie.

Omarm de emotie

Dit denkbeeldig omarmen van de jaloezie, of welke emotie dan ook, helpt je te accepteren dat ook deze er is. En mag zijn. Ook als het je overweldigt of zelfs in beslag neemt. Weet dat, net als het weer, het niet voor altijd zal zijn. Adem nu door en geef jezelf de ruimte om dit te voelen.

Het lichaam heeft zo’n 90 seconden nodig om de emotie ‘op te lossen’, hoe heftig die ook is. Behalve wanneer je weer in ‘het verhaal’ gaat zitten. Het verhaal dat jij gelooft, en dat vaak door een gebeurtenis uit het verleden in jouw systeem ligt opgeslagen. De jaloezie die je voelt leert jou dus iets over jouw geloofsovertuiging, die hierachter ligt. En nu komt het: zodra je je hiervan bewust bent, kun je zelf een nieuw script schrijven. Zo bevrijd je jezelf van jaloezie.

Jij kunt nu een nieuwe geloofsovertuiging schrijven, eentje die bij jou past, bij wie je NU bent. Niet meer eentje die van iemand anders is.

Jaloezie om dichter bij jezelf te komen

Wanneer je jaloers bent op iemand, vanwege iets dat hij bereikt heeft, dan kun je zien wat jij eigenlijk graag wenst. Het opent een deur naar jouw dromen en jouw verlangens. Het kan ook zijn dat het jouw eigen onzekerheid laat zien: de andere heeft gedurfd wat jij niet durfde. Weet dat wat een ander doet, zelfs als het achter je rug om gaat, het is de zaak van die ander en niet van jou. Op zo’n moment wordt je meestal in je trots geraakt en ook dat veroorzaakt jaloezie. Je hebt dan het gevoel dat je moet wedijveren met een ander. Om er uiteindelijk achter te komen dat het daar helemaal niet over gaat.

Kracht

Het gaat over wat jij wilt, vanuit je diepste kern, vanuit het diepst van je wezen, vanuit je ziel en innerlijk weten. Daar zit je kracht. Dus kies je er nu voor om je niet (meer) te laten ontkrachten door jaloezie, maar om deze emotie te omarmen en te gebruiken om dichter bij jezelf te komen. De eerste stap hierbij is om de daden van de ander, het geluk of succes van de ander, niet meer persoonlijk op te vatten. Oefen om blij te zijn voor de ander, om het de ander te gunnen. Dat opent de weg naar jezelf meer gunnen.

Oververhitte lever energie

Bevrijd jezelf van jaloezie door je lever energie in balans te brengen. Binnen de Do-In Yoga spreken we over energie (Qi) die door de meridianen (banen) stroomt. Er zijn twaalf orgaanmeridianen, ieder vernoemd naar het orgaan waarmee ze verbonden zijn. Zo is de levermeridiaan verbonden met de lever. Als de Qi (energie) in je lever oververhit raakt, ervaar je jaloezie. Maar hoe raakt die lever dan oververhit? Dat komt meestal doordat de energie in de nieren op dat moment verzwakt is. De nier-energie koelt normaal gesproken de lever. De nier-energie verzwakt door verkramping in je systeem vanwege stress, koude weersomstandigheden of (faal)angst. En dan ontstaat de cirkel: de oververhitte lever trekt de nier-energie nog verder leeg. Angst om niet te krijgen wat je nodig hebt houdt deze neerwaartse spiraal vervolgens in stand.

En nu?

Hoe genees je nu van die jaloezie-aanvallen? Je kunt eens beginnen met het behandelen van je lever:

  1. druk met de vingertoppen van je rechterhand onder je ribben aan de rechterkant en geef deze druk steun met je linkerhand
  2. in dit geval tast je met de vingertoppen van je rechterhand en bepaal je de druk met je linkerhand, die over je rechterhand heen ligt (het mag ook met je handen andersom als dat voor jou prettiger voelt)
  3. houd dit ongeveer 1 minuut aan terwijl je uitademt met de helende klank voor de energie van je lever:  ‘sjjjjjjjjj’
  4. visualiseer hoe deze klank uit je lichaam ontsnapt op de plek waar je vingertoppen liggen en zo de giftige stoffen van je jaloezie met zich meeneemt
  5. herhaal deze oefening 3* (of zo vaak als je nodig hebt)

Schrijf dan jouw nieuwe script en maak daar je affirmatie van. Voel jouw bereidheid om erop te vertrouwen dat wat voor jou bedoeld is naar je toekomt en wat niet voor jou bedoeld is verdwijnt uit je leven. Kijk naar je leven en wat je allemaal al gekregen hebt, waar je dankbaar voor bent. Is de angst voor het tekort in jouw leven echt waar? Stel je open om te ontvangen, wees bereid te ontvangen wat je nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen en te helen. Gun jezelf dat. Begin je nieuwe script bijvoorbeeld met: “Ik ben zo blij en dankbaar nu het zo is dat ik altijd krijg wat ik nodig heb om mijn heling en persoonlijke ontwikkeling door te laten gaan op een wijze dat het helend is voor mijzelf, iedereen om mij heen en de rest van het universum. Ik vertrouw erop dat het leven mij geeft wat voor mij bedoeld is.”

Integratie

Integreer dan via deze oefening je vernieuwde vertrouwen in je lichaam en hef de energetische oorzaak op voor de angst dat je niet krijgt wat je nodig hebt:

  1. leg je handen op je heupen
  2. schuif met je duimen iets naar binnen totdat je in de ‘kuiltjes’ belandt, ongeveer 5cm links en rechts van je wervelkolom, naast de lange rugspier (drukpunten blaas 23)
  3. houd stevige druk aan waarbij je een aangename (bevrijdende) pijn kunt voelen
  4. adem door voor ongeveer 1 minuut en laat dan langzaam los (voel zelf hoe lang je nodig hebt!)
  5. bedank jezelf, you did it!

 

Extra hulp nodig?

Er zijn veel Do-In Yoga docenten door heel Nederland en België, en zelfs daarbuiten. De docent bij jou in de buurt helpt je graag verder. Ga met dit blog naar hem/haar toe en ontvang tips en toelichting. Klik hier voor een docent bij jou in de buurt. Er zijn groeps- en privé lessen mogelijk. Je kunt ook privé les krijgen van mij via het TaoFlow Explorer programma. Bekijk hier of dit iets is voor jou.

Over de schrijver
Ik geloof dat het mogelijk is om je illusies te doorbreken, zoals de quote van Paule Coelho het zo mooi verwoord: “The Warrior of the Light is a believer. Because he believes in miracles, miracles begin to happen. Because he is sure that his thoughts can change his life, his life begins to change. Because he is certain that he will find love, love appears.” ― Paulo Coelho, Warrior of the Light Mijn verlangen naar bevrijding van al dat me beperkt om volledig in m'n zielskracht en pure potentie te gaan staan heeft me bewogen dit te bewijzen. Nu ben ik het bewijs dat het kan. Ik leef het. In het dagelijks leven hebben we geleerd hoe het hoort en hoe het niet hoort. Hierdoor denk je dat je iets niet kunt. Bijvoorbeeld omdat je er de opleiding (nog) niet voor gevolgd hebt, of de werkervaring ontbreekt. Maar als je nooit begint, nooit de eerste stap niet zet, dan zal het ook altijd zo blijven. Op enig moment 'moet' je gewoon denken 'dikke vinger' ik ga het gewoon doen. Ik volg m'n hart, gedragen door de bedoeling vanuit m'n zielskracht. Ik dacht: 'feel the fear and do it anyway'. Dit was het grote keerpunt in m'n leven en zo is Do-In Yoga ontstaan. Zo ben ik de grondlegger van Do-In Yoga geworden: eeuwenoude wijsheden omgezet in praktische tools met ervaringsgerichte groei. In 2006 introduceerde ik als eerste de opleiding. Gebaseerd op Do-In. Verrijkt met Yoga. De bewegingsleer is gebaseerd op de eeuwenoude wijsheden uit Do-In én Yoga. Ook geïntegreerd zijn: shiatsu en meditatie technieken, elementen uit de martial arts, tai chi, chi kung en mindfulness, invloeden uit NLP en systemisch werken. De insteek is multidisciplinair. Want tijden veranderen. Het is niet meer het één of het ander, het is integreren en verdiepen door te zien dat het beiden waardevol zijn: zoals Yin EN Yang in elkaar overvloeien, zo werken verschillende perspectieven verrijkend. En hoe zet je een oude filosofie in voor een modern leven? Samen met mijn opleidersteam en de Registered Teachers begeleid ik je graag op je levenspad naar de beste versie van jezelf. Sinds 2006 leid ik al coaches, therapeuten en docenten op om met magie les te geven. Hierbij wordt jouw verborgen potentieel aangeraakt. Ik weet precies wat ervoor nodig is om de zelfhelende krachten bij deelnemers en clienten te activeren en ervoor te zorgen dat je roeping, waar je met hart en ziel handen en voeten aan geeft, niet alleen tijd en geld kost, maar ook heerlijk gaat stromen, zodat jij in het “glow in the flow” veld komt. En nu kan het nieuwe opleidersteam van de Do-In School dit ook! Ik heb mijn team de afgelopen jaren persoonlijk opgeleid om de Practitioner opleiding te geven.
Reactie plaatsen