arrow_drop_up arrow_drop_down
Grieperig en verkouden: 3 Do-In Yoga oefeningen om te herstellen
11 juli 2020 

Grieperig en verkouden: 3 Do-In Yoga oefeningen om te herstellen

Snel hersteld van griep en verkoudheid

Seizoensinvloeden

Met de wisseling van de seizoenen loop je meer kans op grieperig & verkouden zijn. Hoe komt dat nu eigenlijk? Al eeuwenlang weten ze in de Oosterse geneeskunst dat omslagen in het weer ook andere kleding en voeding vraagt. Pas je je niet aan, grote kans dat je ziek wordt.

Wondermeridianen Yin en Yang verbindingsvaten

Wind kan een sterke invloed hebben op grieperig & verkouden zijn. Wind kan kou onder de longen geven, waardoor griep en verkoudheid ontstaat. Deze externe factor komt makkelijker binnen als je weerstand verlaagd is. Om je weerstand te versterken kun je oefeningen doen voor de yin en yang verbindgsvaten. Deze ondersteunen evenwicht in alle lichaamsfuncties. De oefening ‘Reinigen van de geest’ is eenvoudig uit te voeren, zeker als je al ziek bent. Dan wil je je niet inspannen, maar juist zoveel mogelijk rust nemen om alle energie voor herstel aan te wenden. Dit herstel ondersteun je met de oefening ‘Reinigen van de geest’. Maar voorkomen is beter dan genezen. En juist hiervoor is deze oefening perfect.

Bij het reinigen van de geest worden ook deze drukpunten meebehandeld: Galblaas 14 (net boven midden wenkbauw), Maag 6 (in de kaakhoek) en Milt 9 (net onder de knie, tegen het scheenbeenbot). Deze drie punten versterken de werking van de wondermeridianen van de Yin en Yang verbindingsvaten.

  • Maag 6 geeft tevens ontspanning bij kaakkramp en helpt bij verlies van stem en stijve nek.
  • Galblaas 14 ondersteunt onder andere het herstel van de oogfuncties (branderigheid bijvoorbeeld) en geeft emotionele rust via de hersencentra.
  • Milt 9 helpt daarnaast de energie omlaag te brengen, uit het ‘wattige’ hoofd, zodat de spijsvertering weer door gaat stromen en een opgezette buik ontspant.

OEFENING 1 – Reinigen van de geest

 

Emotionele impact

Hier in het westen noemen we het psychosomatische klachten. Psycho staat voor geest en soma voor lichaam. De verbinding tussen lichaam en geest betekent dat ze invloed op elkaar uitoefenen. Onverwerkte emoties en mentale stress kunnen zich via het lichaam uiten.

Verkoudheid kan ook ontstaan vanuit niet geuite emoties. Het leven regelt zichzelf. Als wij tegen de aard der dingen ingaan, zal het een andere weg vinden naar buiten. Emoties die niet geuit worden komen vaak via lichamelijke klachten naar buiten. De verkoudheid is dan een reinigend proces. Een manier vanuit het zelfgenezend vermogen om te herstellen en je te bevrijden van spannende emoties of onderdrukte tranen. De boodschap is in deze situatie vooral: pas op de plaats maken, rust pakken en ruimte om te herstellen. Tijd alleen voor jezelf, zonder extra prikkels. In de Oosterse geneeskunst kunnen onderdrukte tranen in slijm veranderen. Daarnaast zie je dat het keelchakra gezuiverd wordt.

Een verkoudheid kan dus ook een ‘genezingscrisis’ zijn, vooral wanneer er innerlijk werk gedaan is, bewustwording en een nieuwe intentie is gezet voor het eigen leven vorm te geven.

Beoefen de ‘zelfmassage brughouding’ ter ondersteuning van dit proces. Zo kan geblokkeerde giftige energie oplossen. De drukpunten die je in deze houding behandelt zijn:

GV14 – Gouverneursvat 14

Wordt traditioneel geassocieerd met verkoudheid, griep, hoesten en stijve nek.

GB20 – Galblaas 20

Rand van de schedel. Helpt traditioneel bij hoofdpijn, verkoudheid, griep, oogklachten en koorts.

DI4 – Dikke darm 4

Tussen duim en wijsvinger. Trekt de holtes schoon en helpt bij zere keel.

OEFENING 2 – Zelfmassage brughouding

 

Als je holtes verstopt zitten, herhaal dan deze oefening, maar plaats de handen anders. De oefening ‘zelfmassage brughouding’ wordt dan ‘sinus bridge release’. Met de ‘sinus bridge release’ pak je nog extra drukpunten mee:

BL2 – Blaas 2

Waar de wenkbrauwen beginnen. Helpen bij hoofdpijn, ontstoken sinusholtes en niezen.

3VV15 – Drievoudige verwarmer 15

Op de schouderbladen. Ontspant pijn in de schouders en zwaar gevoel in de borst.

Dikke darm 20

Kuiltjes van je neusvleugels. Geeft ruimte aan je verstopte neus.

OEFENING 3 – Sinus bridge release

 

Eetgewoonten

Eetgewoonten of veranderde eetgewoonten door een stressvolle periode, kunnen van invloed zijn op onze gezondheid. Opgeslagen afvalstoffen en slijmvormende voeding door geconserveerd eten, kan via een verkoudheid eruit komen. Denk aan eten uit blik, lang(er) houdbaar gemaakte producten, wit meel, etc.

Maar het schrappen van deze voedingsmiddelen laat het lichaam zichzelf reinigen. Tenminste, als je er vers voeding met veel zonlicht en levenskracht voor in de plaats zet ;-). Dat betekent dat er een opschoningsproces plaatsvindt, waar je ook verkouden van kunt worden.

Het is dus belangrijk om je te realiseren of jouw verkoudheid/griep een regeneratie of degeneratie omvat.

Door de yin en de yang in je eetgewoonten in balans te brengen met matigheid, win je al veel. Verder zijn volgens de traditionele  Oosterse geneeswijzen kiemen, groente en volle granen de meest energetisch evenwichtige voedingsmiddelen.

TIP: Test uit wat het doet als je een paar weken lang zuivelproducten laat staan, deze hebben volgens de Oosterse geneeswijzen een slijm producerend effect, kijk of je sinusholtes gezonder worden

Wil je meer weten over eetgewoonten en de invloed op je gezondheid?

Do-In Yoga docent Lobke Brouwer is gespecialiseerd in de voeding volgens de Oosterse geneeskunst en kan je een persoonlijk advies geven.

Hulp nodig bij de 3 oefeningen?

Door heel Nederland en België zijn Do-In Yoga docenten actief. Hier vind je gemakkelijk iemand bij jou in de buurt.

Geen docent in de buurt?

Je kunt thuis genieten van mijn privé lessen. Via het online Explorer programma neem ik je persoonlijk mee op reis door je lichaam en geest. Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Wat anderen over mij zeggen: "ontwapenend, spontaan, inspirerend, verrassend, intuïtief, zorgvuldig, HSP, gekkie, gepassioneerd." Mijn motto: Delen = Helen. Sinds 2006 leid ik coaches, therapeuten en docenten op om met magie les te geven. Ik raak bij hen het verborgen potentieel aan. Ik weet precies wat ervoor nodig is om de zelfhelende krachten bij deelnemers en cliënten te activeren en ervoor te zorgen dat je roeping, waar je met hart en ziel handen en voeten aan geeft, niet alleen tijd en geld kost, maar ook heerlijk gaat stromen, zodat jij in het “glow in the flow” veld komt.
Reactie plaatsen