Wat te doen bij Hallux Valgus
9 november 2020 

Wat te doen bij Hallux Valgus

Wat te doen bij Hallux Valgus: een grote teen die naar buiten wijst

Wat te doen bij Hallux Valgus? Hierbij groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen over de andere tenen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de buitenkant van de voet. Deze knobbel wordt ook wel een “bunion” genoemd en kan erg pijnlijk zijn.

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen. Een Hallux Valgus is dus een voetafwijking met een scheefstand van de grote teen.

De voet past door de vergroeiing niet meer goed in de schoen, en de gevoelige knobbel schuift nu constant langs de schoen. Klachten als huidirritatie, gewrichtsontsteking en zelfs open wonden kunnen het gevolg zijn. Als ook de tweede teen in het gedrang komt kan zelfs een hamerteen ontstaan. Omdat de grote teen een belangrijke rol speelt bij het lopen kunnen bij Hallux Valgus de pezen en gewrichten ook verzwakken. De voet wikkelt dan teveel naar binnen af, waardoor de blessure nog meer verergert.

Vooral vrouwen hebben vaak last van Hallux Valgus, bij mannen is de blessure vrij zeldzaam. De klacht is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Bij niet-aangeboren Hallux Valgus is verkeerd schoeisel waarschijnlijk de grootste boosdoener. Het komt trouwens vaak voor dat mensen een lichte vorm van Hallux Valgus hebben, maar er eigenlijk helemaal geen last van hebben. In dat geval is behandeling niet nodig, je kunt er dan prima mee leven.

hallux valgus

Oorzaken Hallux Valgus

Om niet duidelijke reden hebben vrouwen veel vaker last van Hallux Valgus dan mannen. Wat hierin kan meespelen is dat vrouwen vaker schoenen dragen die mee zouden kunnen spelen bij de klacht (te nauw bij de tenen bijvoorbeeld). Ook erfelijkheid speelt een rol, in sommige families komt de klacht vaker voor. Niet de Hallux Valgus op zich is echter erfelijk, maar meer eventuele afwijkingen van de voet of slapte in de pezen en spieren van de voet. Deze leiden dan uiteindelijk tot de Hallux Valgus, waardoor het lijkt of de kwaal zelf overerfbaar is.

Een belangrijke oorzaak is het dragen van ongeschikt schoeisel. Vooral schoenen met een hoge hak of vernauwing bij de tenen zijn slecht.  Daarnaast kan de klacht (mede) veroorzaakt worden door slapte in de gewrichtskapsels en peesafwijkingen of voetafwijkingen.

Symptomen bij een Hallux Valgus

Wat zijn de symptomen? Bij Hallux Valgus staat de grote teen scheef ten opzichte van de andere tenen waardoor een bobbel ontstaat aan de binnenkant van de voet. Er treedt vaak pijn op bij het aangetaste gewricht, aan de buitenkant van de voet. De huid is daar vaak ook rood en gezwollen. Ook raken de voeten snel vermoeid. Doordat het gewricht naar buiten groeit past de voet daardoor vaak niet goed in de schoenen en kan huidirritatie optreden. Ook een slijmbeurs ontsteking kan optreden.

Bij ernstigere gevallen kan de 2e teen naast de grote teen in de knel komen en naar boven groeien. Daarnaast kunnen na verloop van tijd ook andere voetklachten optreden, omdat het looppatroon verstoord kan zijn. Bij minder zichtbare symptomen kan een röntgenfoto duidelijkheid verschaffen.

Westerse  visie ten opzichte van Hallux Valgus

Vanuit de Westerse visie gaat men er vooral vanuit dat de oorzaak ligt in het schoeisel, namelijk het dragen van te nauwe schoenen en te hoge hakken, ook erfelijkheid speelt een rol. Op de vorige paragrafen staat eerder de Westerse visie uitgelegd.

De behandeling bestaat vooral uit therapeutische zolen, spalken zoals teenspreiders en een operatie bij de ernstige gevallen (zie vorige paragrafen).

Oefeningen worden ook soms aangeboden.

In de Westerse geneeskunde kijkt men vooral naar de symptomen van een ziektebeeld en gaat men die symptomen bestrijden. In de Oosterse geneeskunde kijkt men naar het lichaam als geheel en gaat men ook de psychologische aspecten bekijken.

Oosterse visie ten opzichte van Hallux Valgus

Holistische kijk

De rijke traditie van de Oosterse geneeskunde leert ons dat lichaam en geest innig met elkaar  verbonden zijn. Vanuit de Oosterse visie gaat men ervan uit dat ziekte een gevolg kan zijn  van negatieve emoties: hebzucht, haat, woede, verdriet, bezorgdheid, jaloezie.

Een ander opvallend punt is dat de geneeskunde van het Oosten er vrijwel altijd van uitgaat, dat ziekte disharmonie is: een verstoring van het evenwicht binnen het lichaam en een disharmonie met de omgeving. Genezen betekent dan ook altijd dat men naar een evenwicht zoekt en alles doet om de harmonie te herstellen.

In de Oosterse geneeskunde meent men dat de organen verbonden zijn met emoties. De lever en de gal worden door de Oosterse geneeswijzen in verband gebracht met boosheid, frustratie. De Nederlandse taal kent overeenkomstige uitdrukkingen: ” Iets op je lever hebben.” en “Je gal spuwen”. Bij een overmaat aan boosheid of frustratie kan de energie van de lever uitgeput raken, waardoor er op langere termijn meer kans is dat er een ziekte ontstaat in de lever. Dit is een voorbeeld en heeft op zich niets met de Hallux Valgus te maken.

In verband met de Hallux Valgus is er weinig te vinden in de literatuur van de Oosterse geneeswijzen. Het is voor mij een uitdaging om dit eens nader te gaan bestuderen en te bekijken of de mogelijkheid bestaat om met shiatsu de klachten van de client met Hallux Valgus te kunnen verminderen en/of stabiliseren.

Christiane Beerlandt

In het boek “De sleutel tot zelfbevrijding, encyclopedie van de psychosomatiek” van Christiane Beerlandt vindt ik volgende kernoorzaak van de Hallux Valgus:

“Niet durven je eigen rechte weg te volgen: schuldgevoelens, denken dat je niet mag. Jij bent als een strenge rechter voor jezelf, jij klopt jezelf als het ware voortdurend op de vingers. Jij verzet je tegen je spontane gevoelstroom, een weigering om je over te geven aan de natuurlijke groei.”

Imre Somogyi

Deze kernoorzaak kom ik later ook tegen o.a. in het boek “Tenen lezen” van Imre Somogyi. Normaal gezien wijzen de tenen naar voren, je volgt je eigen weg. Wanneer de dikke teen naar buiten wijst, volg je je eigen weg niet, je laat je met andere woorden teveel beïnvloeden door anderen.

Betrokken meridianen

Meridianen zijn de energiebanen waar de levensecho doorheen stroomt. Regelmatig  komt bij de diagnose van mijn cliënt de drievoudige verwarmer naar boven. Op het eerste zicht dacht ik aan de energie van de milt omdat de Hallux Valgus zich op de milt meridiaan bevindt.

De diagnosezone van de drievoudige verwarmer (3VV) voelt vaak nogal Kyo (leeg) aan bij mensen met hallux valgus. Wanneer de 3VV in evenwicht is kan je je verbinden en openstellen voor de ander, tegelijkertijd kan je je ook afgrenzen wanneer dat nodig blijkt, dit om jezelf te beschermen. De 3VV beschermt het lichaam van binnenuit door de Bron-ki die hij verspreidt. Hij helpt de organen warm te houden, zowel in het bovenste, het middelste als het onderste deel van de romp. De 3VV ondersteunt ook de longen, de milt en de nieren, die in de bovenste, middelste en onderste verwarmer gelegen zijn.

Mijn cliënt heeft blijkbaar een probleem met zich voldoende af te schermen in relatie met anderen.

Dat had ik reeds opgemerkt toen hij zijn verhaal deed op gebied van zijn vorige relaties. Mijn cliënt zei dat hij zich telkens volledig wegcijferde ten voordele van zijn vrouw of vriendin, dat daardoor na verloop van tijd hij zijn zelfrespect verloor en de relatie ten einde liep. Wanneer ik in het boek : “Tenen lezen” van Imre Somogyi, het boek dat ik bespreek in verband met dit eindwerk, ga kijken naar het  verband van een naar buiten gedraaide dikke teen en onderliggende emoties, wordt het me wel heel duidelijk: 

Hallux Valgus wordt in verband gelegd met overdreven dienstbaarheid ten opzichte van anderen, het niet neen kunnen zeggen ten koste van de eigen belangen. 

Bij een grote Hallux Valgus gaat dit wegcijferen ten koste van de eigenaar, het geeft aan dat de eigen belangen ondergeschikt worden gemaakt aan die van anderen.

6 Hallux Valgus oefeningen

Deze voetoefeningen houden je voeten in goede conditie en zorgen voor de doorbloeding, sterke spieren en flexibele tenen. Ze zijn eigenlijk goed voor iedereen.

1 de theedoekShiatsu voor je voeten

Ga zitten met je voeten voor je op de grond. Leg een theedoek neer en zet hier je voeten op. Probeer nu de theedoek met je voeten op te vouwen. Dit doe je door als het ware met je tenen te ‘tijgeren’. Hier worden je tenen sterk én flexibel van.

2 de voetendans

Ga staan en wissel de stand van je voeten af en ga staan: op je tenen, op je hielen en op de binnen- en buitenkant van je voeten. Deze oefening is spierversterkend en goed voor stevige enkels.

3 op je tenen lopen

Loop een paar minuutjes op je tenen, met blote voeten door je huis. Ga eens alleen op je linkervoet staan en wissel af met je rechtervoet. Goed voor been-, voet-, en kuitspieren.

4 balletje rollen

Leg een klein balletje op de grond en laat je voet erop rusten. Rol het balletje heen en weer, maak ronddraaiende bewegingen. Dit is een heerlijke voetmassage die ontspannend werkt.

5 tekenen

Leg een potlood op de grond en probeer het met je tenen op te rapen. Laat los en doe het nog een paar keer. Je kan ook proberen een tekening te maken op een blad papier dat op de grond ligt.

6 tenen gymnastiek

Spreid je tenen zo wijd mogelijk, laat ze wiebelen, beweeg ze afzonderlijk, rek en strek.

Dit zijn oefeningen die iedereen kan doen om je voeten in goede conditie te krijgen en te houden. Doe je deze reeks regelmatig, dan zal je merken dat je voeten minder snel vermoeid zijn en dat de bloedsomloop verbetert.

Natuurlijke middelen om pijn te verzachten en/of de bult ten gevolge van Hallux Valgus te verminderen

  • Olijfolie: opwarmen en bult masseren, 15 min/2 x/dag. Hierdoor gaat de circulatie verbeteren en de bloedtoevoer verhogen. De synoviale vloeistof rond de beenderen worden bewogen en het teveel aan calcium gaat oplossen.
  • Rode peper: (capsicum) gaat de pijn verminderen
  • Caster oil: opwarmen, stofje indompelen en rond de bult binden, gaat de bloedtoevoer stimuleren
  • Epsom  zout: bevat magnesiumsulfaat, heeft een ontgiftende en ontzurende werking, gaat de ontsteking en pijn verminderen. Oplossen in heet water en voet 20 min. laten weken.
  • Ice pack: ijs 10 min. Op de bult leggen, gaat pijn en zwelling verminderen

Marijke Schuerman,

Shiatsu therapeut en Do-In Yoga docent, België

Meer over Marijke

Over de schrijver
Het Do-In Yoga BLOG Team bestaat uit afgestudeerde Do-In Yoga docenten die een Registered Teacher Membership hebben. Zij zijn actief betrokken bij het uitdragen van Do-In Yoga vanuit hun passie en professie.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down